את תחום הפודקאסטים (או ההסכתים, בעברית) אני מלווה כבר קרוב ל־20 שנה. כן, הם היו פה פעם, אבל את הפופולריות הם צברו בשנים האחרונות. ופתאום, כולם רוצים להיות חלק מהתחום. יש לך מה להגיד? הדרך מכאן ועד ליצירת פודקאסט מצליח היא לא ארוכה. אני אשמח לעזור בדרך, בהיבטי תוכן, הצטיידות, הקלטה ועריכה, הפצה – ובקיצור, כל מה שצריך עד שתוכלו לשלוח לדודה קישור לספוטיפיי.
שוק הפודקאסטים בישראל גדל במהירות. ההיצע עצום, ועדיין – בשנים האחרונות נוספו לא מעט "רבי מכר", ועקומת הביקוש אף היא בעלייה. בין אם אתם אנשים פרטיים עם סיפורים מעניינים או רצון לראיין, חברות קטנות המעוניינות לדבר היישר אל לקוחות פוטנציאליים, או ארגונים גדולים שרוצים לפעול בתחומי מיתוג מעסיק – פודקאסטים טובים יכולים לסייע לכם להגיע גבוה, בהשקעה נמוכה.
כמו בכל מודל עסקי, בבסיסו של פודקאסט צריך להיות רעיון טוב וניתוח של השוק הקיים. אם יש לכם רעיון שטרם בוצע בארץ או בעולם, ושאתם סבורים כי יש קהל שיהיה צמא להאזין לו, אין ספק שאתם בדרך הנכונה. בכל מקרה אחר, בואו נבחן את הרעיון על פי מודל SWOT, מודל מוכר מאוד לבניית אסטרטגיה עסקית. המודל מבוסס על 4 תתי סעיפים: חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים (או באנגלית: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats – תודו ששם המודל בעברית חחה"א היה עובד פחות).
מה הייחודיות שלכם? במה אתם הכי טובים, ויכולים לנצח בו שחקנים אחרים? מה יש לכם שאין למתחרים? בתחום הפודקאסטים, לדוגמה, הצליחה חברת החדשות של ערוץ 12 ליצור הסכת אקטואליה מנצח ומוביל בשם "אחד ביום", כשהיא מנצלת את החוזקות שלה – אנשי חדשות מובילים, אולפנים ויכולות עריכה ברמה מקצועית, ויכולת קידום בערוץ טלוויזיה נצפה. הפודקאסט הפך בקלות לפודקאסט האקטואליה היומי המוביל בישראל, ומהמואזנים בכלל במדינה. למרות שגופי שידור מקבילים ניסו להעמיד לו תחרות, היותו הראשון לנצל את חוזקותיו בתחום זה, הפכה אותו למוביל גם אחרי רוויית השוק.
במה אתם יודעים שאתם עלולים להיות פחות טובים? אתם יודעים לכתוב אבל חסרי ניסיון בהגשה? יש לכם חוש הומור וכריזמה אבל הקול שלכם לא נראה לכם מתאים? ואולי היכולות הטכניות הן הבעיה? כל אלה יכולות להיות חולשות, וברוב המקרים אפשר לנצח אותן, ובמקביל – לוודא שהחוזקות שלנו נמצאות בחזית. דוגמה חביבה עלי היא "פודקאסט רצח". הסכת שהתחיל בחיבה בלתי־מוסברת של מאיה גזית לסיפורי רוצחים סדרתיים. יכולותיה לספר סיפור יצרו קהילה גדולה ואדוקה, שגומעת את כל הפרקים ומחכה בחוסר סבלנות לפרק הבא. למאיה לא היה ניסיון קודם, חיבור לרשת פודקאסטים גדולה, ציוד או הבנה בתחום – ובכל זאת היא מצאה פרטנר לתחביב במשרד הסמוך (שי מגל, מנכ"ל AllJobs דאז וכיום מנכ"ל ynet), השתדרגה ביכולות ההגשה וביכולות הטכניות – ונמצאת נכון לכתיבת שורות אלה בין הפודקאסטים המואזנים בישראל.
מה קורה סביבי, שיכול להפוך את הפודקאסט שלי ל"הצלחה הקופתית" הבאה? האם יש כבר פודקאסט בנושא דומה שבדיוק מסיים עונה? ואולי אירוע משנה־מציאות יצר עניין גדול יותר בתחום שבו אתם בקיאים? אם יש לכם הזדמנות כזו, זה יהיה זמן טוב לא לחכות – ולקפוץ למים. הראשון שזיהה הזדמנות בשוק הפודקאסטים בישראל היה רן לוי. בראשית העשור הקודם הוא היה מהנדס חשמל, שהקליט בלילות את אחד ההסכתים הראשונים בישראל – "עושים היסטוריה". הוא נכנס לשוק ריק, שבו מרבית הפודקאסטים היו תוכניות רדיו מוקלטות, ושתחום ההיסטוריה היה שמור לשיחות של פרופסורים. הפודקאסט שהקים במו ידיו זכה להצלחה מטאורית – וכיום לוי עומד בראש רשת פודקאסטים מצליחה.
האם דברים שקורים בסביבה החיצונית עלולים להקשות עלינו לעלות דווקא עכשיו? במצב כזה כדאי לשקול התאמה של התוכן או דחייה של המהלך. לחילופין, זה הזמן לחשוב כיצד אפשר להתחמק מהאיומים ועדיין לקפוץ על הזדמנויות. לדוגמה, בתקופות קשות כמו במלחמה או במגיפה, כשעולם הבידור הוקפא לחודשים ארוכים, מצאו קומיקאים רבים גישה ישירה לקהל שלהם באמצעות פודקאסט. החביב עלי הוא אסף יצחקי, שצבר פופולריות רבה בזכות הפודקאסט שהקליט בביתו, וששיר שאילתר כבדיחה באחד הפרקים הפך ללהיט מדינה. ואיך האיום הופך להזדמנות? באחד הפרקים קידם יצחקי "ספר ילדים" פרוע פרי עטו. הספר הפך להצלחה, והוא נמכר כעת למאזינים בצירוף… בובת פיל בחוטיני. בחיי.
רעיון מנצח הוא יותר ממחצית הדרך, ואם ניתוח הסביבה העסקית הראה שיש לכם דרך פנויה – מה שנותר הוא לבנות את הפורמט בצורה הנכונה. בנייה של פורמט מנצח תלויה בכמה גורמים:
אחרי שלבי הפיצוח – נשאר עוד גרעין אחד משמעותי. איך ניצור את התוכן? האם נעדיף לשכור אולפן פודקאסטים, או אולי לרכוש ציוד שיאפשר לנו להקליט ולערוך את התוכן בזמן ובמקום הנוחים לנו?
ישנם עשרות אולפנים בכל רחבי הארץ, המאפשרים הקלטה ועריכה של פודקאסטים, ולמעוניינים בכך – גם צילום שלהם בווידאו. באולפנים אלה עובדים טכנאים, אשר מסייעים בהקלטה באיכות טכנית טובה, בעריכה – ובהעברת קובץ סופי ומאושר להפצה.
כמו כן, בישראל פועלות כיום כמה רשתות פודקאסטים, אשר מציעות שירותים דומים. בין הרשתות: אדיותר, All In, הפודיום, רשת עושים היסטוריה ועוד.
ההמלצה שלי: אם אינכם חוששים מטכנולוגיה או למידה, האפשרות של רכישת ציוד עדיפה פי כמה. אפשר להתאים את סוג הציוד ועלותו לדרישות ולתקציב, ובכמה מפגשים – לשלוט בו ביד רמה. מכאן, יהיה לכם מרחב גדול בהרבה לעבודה נוחה וללא עלויות הפקה גבוהות.
לחילופין, תוכלו לשקול גם "מודל היברידי" – כזה שבו, לדוגמה, אתם תקליטו את הפרקים בבית או בעבודה עם ציוד שרכשתם, ואת חומרי הגלם תעבירו לעריכה חיצונית.
אתם מוזמנים להיעזר בי בקבלת ההחלטות, בייעוץ בהתאמת וברכש הציוד, בהתקנתו ובהדרכה עליו. ההצעה יכולה להיות כחלק מתוכנית עבודה מבוססת תקציב ולוחות זמנים.
אחרי ההקלטה והעריכה, נותר ללחוץ על עוד כמה כפתורים – והפודקאסט שלכם יופיע בכל שירותי הסטרימינג המובילים בעולם. גם בזה אני יכול לעזור.
רוצים להבטיח שהפודקאסט שלכם יהיה ברמה גבוהה? מרגישים שאתם צריכים ליווי שוטף או "רגל מסיימת"? לרשותי ניסיון של עשרות שנים ביצירת ובעריכת תוכן פודקאסטים. אני עובד עם עשרות גופים – ציבוריים ומסחריים.
השירותים שלי כוללים: